Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Μπορεί εκ πρώτης όψεως οι παρακάτω πόλεις να μοιάζουν απομονωμένες και απρόσιτες, αλλά αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τους είναι που μας ελκύει να τις εξερευνήσουμε! Ασκούν ένα διαφορετικό είδος γοητείας πάνω σου και σε καλούν να τις επισκεφτείς, να τις εξερευνήσεις και να τις ανακαλύψεις!

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Χτισμένες σε λόφους, σε απότομες πλαγιές ή ακόμα και σε πελώριους βράχους στην άκρη του γκρεμού, αυτές οι πόλεις στέκονται ακόμα και αιώνες ολόκληρους προσπαθώντας να ισορροπήσουν! Κάποιες είναι γνωστές και αποτελούν εδώ και χρόνια δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και κάποιες όχι και τόσο. Μερικές από αυτές έχουν επιβιώσει φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς, κι άλλες εγκαταλείφθηκαν - έστω και προσωρινά - λόγω επιδρομών. Άλλωστε ο βασικός λόγος που έχτιζαν οι κάτοικοι τα παλαιότερα χρόνια σε τόσο απρόσιτα σημεία ήταν για να προστατευτούν από εχθρικές επιδρομές, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εξασφαλίσουν την ευημερία τους. 

Σήμερα, δυστυχώς, υπάρχουν και κάποιες πόλεις ή χωριά που εκτιμάται ότι δεν θα στέκονται ακόμα για πολλά χρόνια, είτε λόγω εγκατάλειψης και μη συντήρησης τους είτε λόγω φυσικών αιτιών, όπως η διάβρωση εδάφους. Όπως και να έχει, όμως, όσο υπάρχουν θα συνεχίσουν να μας γοητεύουν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτελούν μερικούς από τους γοητευτικότερους προορισμούς του κόσμου προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών. 

Ας δούμε, λοιπόν, 10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Δείτε ακόμαΧαλφέτι: Το χωριό των μαύρων τριαντάφυλλων!

1// Castellfollit de la Roca, Ισπανία

Ανάμεσα στους ποταμούς Fluvia και Toronell βρίσκεται ένα από τα πιο γραφικά και πολυφωτογραφημένα χωριά της Καταλονίας. Το Castellfollit de la Roca βρίσκεται στην επαρχία της Girona στην Ισπανία και πρόκειται για ένα χωριό πραγματικό πίνακα ζωγραφικής τόσο λόγω της θέσης του, καθώς είναι φωλιασμένο στην κορυφή ενός εντυπωσιακού βράχου - ύψους 50 μέτρων - από βασάλτη, όσο και της εντυπωσιακής θέας που προσφέρουν τα σπίτια και τα κτίρια που «κόβει την ανάσα».

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Το Castellfollit de la Roca, το οποίο χρονολογείται από τον μεσαίωνα, συνθέτουν παραδοσιακά σπίτια, γραφικές πλατείες και στενά δρομάκια, ενώ ο βράχος μήκους, σχεδόν ενός χιλιομέτρου πάνω στον οποίο βρίσκεται, δημιουργήθηκε πριν από πολλά χρόνια από τη λάβα των ηφαιστείων. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Ο μεσαιωνικός αέρας αυτού του παραδοσιακού χωριού σε συνδυασμό με την μοναδική θέα από τον θεόρατο βράχο και το πράσινο περιβάλλον του εντυπωσιάζει τους επισκέπτες που συχνά το χαρακτηρίζουν σαν «ένα μπαλκόνι στη φύση».

2// Manarola, Cinque Terre, Ιταλία

Σκαρφαλωμένο πάνω από ένα μικρό λιμανάκι πάνω σε απότομα βράχια, το χωριό Manarola είναι το παλαιότερο από τα πέντε χωριά του Cinque Terre και βρίσκεται στην επαρχίας της Λιγουρίας. Όπως και τα υπόλοιπα τέσσερα χωριά που αποτελούν το γνωστό Cinque Terre (Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Riomaggiore), το Manarola κατακλύζεται κάθε χρόνο από εκατομμύρια τουρίστες. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Χάρη στο εξαιρετικής ομορφιάς τοπίο του με τα γραφικά σπίτια, τα οποία είναι όλα βαμμένα σε ζωηρές αλλά και παστέλ αποχρώσεις, καθώς και την πανέμορφη θέα από το γραφικό λιμανάκι με τα καταπράσινα νερά, το Manarola αποτελεί από το 1997 μέρος της παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Το πανέμορφο χωριό είναι περιτριγυρισμένο από αχανείς αμπελώνες, με το κρασί του, το Sciacchetrà, να θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Προσφέρει ποικίλες διαστηριότητες για τους τουρίστες με την πεζοπορία να είναι ίσως η πιο συνηθισμένη, αφού με αυτό τον τρόπο οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το φυσικό κάλλος της περιοχής. Το πιο δημοφιλές μονοπάτι για πεζοπορία είναι η διαδρομή "Love's Trail" (σ.σ. Μονοπάτι της Αγάπης), το οποίο βρίσκεται μεταξύ των χωριών Manarola και Riomaggiore κι έχει μήκος περίπου 900 μέτρα.

3// Al Hajjarah, Υεμένη

Η Al Hajjarah θεωρείται ένα από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της Υεμένης, κι όχι άδικα! Πρόκειται για μια μικρή πόλη της Υεμένης, σκαρφαλωμένη σε μια απρόσιτη κορυφή ενός πελώριου βράχου στην περιοχή Manakhah, στα βουνά Jabal Haraz. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι τα επιβλητικά κτίρια της, τα οποία αποτελούνται αποκλειστικά από πέτρα και είναι χτισμένα το ένα κολλημένο δίπλα στο άλλο και με τέτοιο τρόπο που δύσκολα ξεχωρίζεις που τελειώνει το κτίριο και που αρχίζει ο βράχος. Άλλωστε hajjar στα Αραβικά σημαίνει «πέτρα». 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Η μοναδική αρχιτεκτονική της συνδυάζει το παλιό με το μοντέρνο, αφού τα κτίρια είναι μεν χτισμένα από πέτρα, αλλά αποτελούνται από αρκετούς ορόφους κάνοντας να μοιάζουν σαν ουρανοξύστες. Αυτή η εναρμόνιση με το περιβάλλον αλλά και η επιβλητική αρχιτεκτονική τους και μάλιστα στην άκρη του γκρεμού εξασφαλίζει την προστασία των κατοίκων από εισβολές αφήνοντας ταυτόχρονα ελεύθερο χώρο για τις καλλιέργειες. 

4// Bonifacio, Γαλλία

Η πόλη Bonifacio βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Κορσικής, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Πρόκειται για μία μικρή αλλά πολυσύχναστη πόλη χτισμένη στην άκρη του γκρεμού και ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Γαλλίας, αφού δεν συγκαταλέγεται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Παρόλο που ανήκει στην Γαλλία, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, δηλαδή ακριβώς πάνω από την ιταλική Σαρδηνία, η Bonafacio έχει επηρεαστεί από την Ιταλική νοοτροπία αφού ακόμα και η διάλεκτος των ντόπιων αποτελεί ένα κράμα ιταλικών και γαλλικών. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Εκτός από την εντυπωσιακή ιστορία της, καθώς λέγεται ότι ο Όμηρος την αναφέρει στο έργο του «Οδύσσεια» και τα εντυπωσιακά ιστορικά τείχη της, η πόλη διαθέτει αρκετές γραφικές παραδοσιακές εκκλησίες και αμέτρητα όμορφα στενά δρομάκια με αμέτρητα καφέ και μαγαζιά. Το πανέμορφο λιμάνι της είναι συχνά γεμάτο με κότερα και καραβάκια, ενώ η παλιά πόλη που βρίσκεται ψηλότερα είναι ιδανική για να θαυμάσουν οι επισκέπτες την θέα της πόλης από ψηλά.

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Επίσης, έχει αμέτρητες σπηλιές που μπορούν να εξερευνηθούν με καραβάκι, ενώ τα νερά που περιτριγυρίζουν την όμορφη πόλη είναι γεμάτα ναυάγια από πλοία και αρχαία αντικείμενα, γεγονός που την κάνει εξαιρετικά δημοφιλή για τους λάτρεις των καταδύσεων. 

5// Κωνσταντίνη, Αλγερία

Έχοντας το όνομα του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου και χτισμένη σε ένα βραχώδες οροπέδιο σε υψόμετρο 650 μέτρων, η Κωνσταντίνη είναι μία από τις πιο παράξενες αλλά και εντυπωσιακές πόλεις στον κόσμο. Η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά το Αλγέρι και το Οράν βρίσκεται 530 χιλιόμετρα ανατολικά του Αλγερίου και σε συναρπάζει με την απόκοσμη ομορφιά της. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Φυσικά οχυρωμένη από μια εντυπωσιακή και σχεδόν κυκλική, βαθιά χαράδρα, η οποία σε κάποια σημεία της φτάνει τα 200 μέτρα σε ύψος, η Κωνσταντίνη είναι γνωστή ως «η πόλη των γεφύρων», αφού υπάρχει ένας αξιοσημείωτος αριθμός από γέφυρες που διασχίζουν την χαράδρα και τον ποταμό Ρούμελ συνδέοντας την πόλη με τον "έξω κόσμο". 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Ο ποταμός Ρούμελ βρίσκεται μέσα στη ανατολική χαράδρα, ο οποίος από κάποιο σημείο και μετά γίνεται υπόγειος για να επανεμφανιστεί ξανά περίπου μετά από 2 χιλιόμετρα, σχηματίζοντας όμορφους καταρράκτες. Η Κωνσταντίνη αποτελεί από το 1990 μνημείο εθνικής κληρονομιάς και έχει πλούσια ιστορική και αρχιτεκτονική κληρονομιά, με πολλά μουσεία και ιστορικούς χώρους, όπως το παλάτι του Αχμέντ Μπέη που είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία. Μάλιστα το 2015 είχε αναδειχθεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Αραβίας.

Δείτε ακόμα11 εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί μονόλιθοι στον κόσμο!

6// Civita Di Bagnoregio, Ιταλία

Αν επισκεφθείτε ποτέ την Ρώμη και αναζητάτε να εξερευνήσετε κάτι καινούριο αλλά μακριά από την πολυκοσμία, το Civita di Bagnoregio (προφέρεται Τσίβιτα ντι Μπανιορέτζιο) είναι το ιδανικό μέρος. Βρίσκεται περίπου δύο ώρες (120 χλμ) από την πολύβουη ιταλική πρωτεύουσα, στην περιφέρεια Λάτιο και συγκαταλέγεται στη λίστα με τα πιο γοητευτικά χωριά της Ιταλίας. Κι όχι άδικα, αφού πρόκειται για ένα πραγματικό κόσμημα, το οποίο στέκεται στην κορυφή ενός τεράστιου ηφαιστειογενούς βράχου τα τελευταία 2.500 χρόνια. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Χτισμένο από τους Ετρούσκους, το Civita Di Bagnoregio είναι γνωστό κι ως "la città che muore" που σημαίνει «η πόλη που πεθαίνει». Η διάβρωση του εδάφους του λόφου πάνω στον οποίο στέκεται - λόγω ενός μεγάλου σεισμού το 1965 - σε συνδυασμό με τις πολλές βροχές κάνουν το χωριό επικίνδυνα ασταθές, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να εκτιμάται ότι θα «βουλιάξει» τελείως. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Παρόλα αυτά, το πανέμορφο χωριό διατηρείται ζωντανό μέχρι σήμερα από τον τουρισμό και αποτελεί έναν ιδανικό ημερήσιο προορισμό. Οι λιγοστοί κάτοικοί του ζουν εκεί για να εξυπηρετούν τους επισκέπτες, ενώ το χωριό είναι προσβάσιμο μέσω μίας πεζογέφυρας. Πολλοί το παρομοιάζουν με εγκαταλελειμμένο νησί στην μέση του ωκεανού, με τις ατελείωτες κοιλάδες να χαρίζουν μία μοναδικά υπέροχη θέα. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Φτιαγμένο εξ ολοκλήρου με πέτρα, το χωριό χαρακτηρίζεται για τα μικρά γραφικά στενά του και τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια με τις χρωματιστές γλάστρες να δίνουν έναν άλλον αέρα. Το χωριό διαθέτει εστιατόρια και μικρά μαγαζάκια με σουβενίρ, ενώ στην μικρή του πλατεία υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Δονάτου (Chiesa di San Donato) αλλά και το Γεωλογικό Μουσείο για κατολισθήσεις (Museo Geologico e delle Frane), το οποίο θεωρείται και το πρώτο μουσείο στον κόσμο για κατολισθήσεις!

7// Azenhas Do Mar, Σίντρα, Πορτογαλία

Βγαλμένο σαν από παραμύθι, το Azenhas do Mar είναι ένα μικρό, παραθαλάσσιο χωριό μόλις 30 χλμ από την Λισαβώνα της Πορτογαλίας. Σκαρφαλωμένο πάνω σε ένα λόφο κυριολεκτικά στην άκρη του γκρεμού, αποτελεί ένας από τους ιδανικότερους προορισμούς, με τα πανέμορφα γραφικά λευκά σπίτια του με τις κεραμοσκεπές και την εκπληκτική θέα του Ατλαντικού Ωκεανού να δημιουργούν μοναδικές αντιθέσεις.

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Το πανέμορφο χωριό δέχεται πλήθος επισκεπτών όλο τον χρόνο, καθώς εκτός από εντυπωσιακή θέα θεωρείται κι ένας από τους πιο οικονομικούς προορισμούς είτε το επισκεφθείς χειμώνα είτε καλοκαίρι. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Οι λιγοστοί - περίπου 800 - κάτοικοί του ζουν από τον τουρισμό, ενώ το χωριό είναι διάσημο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για την παραγωγή του κρασιού Colares (όπως και η Πορτογαλία γενικότερα), καθώς η σύσταση του εδάφους ευνοεί την δημιουργία αμπελώνων.

8// Βελίκο Τίρνοβο (Veliko Tarnovo), Βουλγαρία

Αναφερόμενη συχνά ως η Πόλη των Τσάρων, η πόλη Βελίκο Τίρνοβο βρίσκεται σε υψόμετρο 325 μέτρα και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γιάντρα. Με περίπου 67.000 κατοίκους, η πανέμορφη πόλη θεωρείται ένας από τους διάσημους τουριστικούς προορισμούς στην Βουλγαρία. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Χάρη στην μοναδική αρχιτεκτονική της αλλά και τα αμέτρητα αξιόλογα ιστορικά αξιοθέατα, προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Η πόλη αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι και σήμερα σημαντικό διοικητικό, οικονομικό και εκπαιδευτικό κέντρο στη Βόρεια Βουλγαρία. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Η γραφική παλιά πόλη απλώνεται πάνω σε τρεις λόφους: στον Τσάρεβετς, στην Τραπέζιτσα και την Σβέτα Γορά (το οποίο μεταφράζεται στα Ελληνικά ως Ιερό Βουνό ή αλλιώς Άγιον Όρος), ενώ ολόκληρη η περιοχή του Βελίκο Τίρνοβο είναι από τις παλαιότερες περιοχές στην Βουλγαρία και μια από τις λίγες πόλεις της χώρας με αύξηση πληθυσμού. 

9// Πιτιλιάνο (Pitigliano), Grosseto, Ιταλία

Η παράξενη και ταυτόχρονα πανέμορφη αυτή μικρή πόλη βρίσκεται στην περιοχή Maremma στην Τοσκάνη της Ιταλίας και απέχει 140 χλμ από την Ρώμη. Περιτριγυρισμένη εξ ολοκλήρου από ένα βαθύ φαράγγι, η πόλη είναι γνωστή κι ως "Piccola Gerusalemme", δηλαδή «Μικρή Ιερουσαλήμ», λόγω της πολυάριθμης εβραϊκής παρουσίας. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Πρόκειται για μία μεσαιωνική πόλη χτισμένη πάνω σε ένα μακρόστενο ηφαιστειογενή βράχο με τα χαρακτηριστικά σπίτια που στέκονται στην κορυφή του να δημιουργούν ένα αλλόκοτο τοπίο. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονικής της και χάρη στην ιδιαιτερότητα του ιστορικού κέντρου της, το οποίο μοιάζει να έχει παραμείνει αναλλοίωτο από τον μεσαίωνα, η πόλη αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό. 

10// Gordes, Προβηγκία, Γαλλία

Το χωριό Gordes θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα τόσο της Προβηγκίας όσο και της Γαλλίας ολόκληρης. Το όμορφο χωριό βρίσκεται 38 χλμ ανατολικά της πόλης Αβινιόν και είναι χτισμένο πάνω σε έναν ψηλό λόφο προσφέροντας εντυπωσιακά τοπία της γαλλικής εξοχής με ατελείωτες πεδιάδες γεμάτες αμπελώνες και περιβόλια. 

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Το Gordes είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής καλύπτοντας 4.804 εκτάρια γης. Θεωρείται ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά μέρη αλλά και ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για διάφορους διάσημους ηθοποιούς και καλλιτέχνες.

10 υπέροχες πόλεις χτισμένες στην άκρη του γκρεμού!

Τα πανέμορφα, ψηλά, πέτρινα κτίρια του μεσαιωνικού χωριού με τα γραφικά δρομάκια, καθώς και η μοναδική αρχιτεκτονική του χωριού σε συνδυασμό με την εκπληκτική πανοραμική θέα της οροσειράς Luberon καθιστούν το Gordes ένα από τα πιο γοητευτικά χωριά της Γαλλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Αφήστε το σχόλιο σου εδώ ή μοιράσου το στο facebook και το twitter!