Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018

10 παράξενα και εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα που ίσως δε γνωρίζετε!

Η Γη είναι ένα εκπληκτικό μέρος με πολλές φυσικές εκπλήξεις που μας προκαλούν δέος. Υπάρχουν άπειρα περίεργα φαινόμενα που συμβαίνουν σε κάθε στοιχείο της γης.


Ορισμένα από αυτά είναι σπάνια και ίσως μας φαίνονται ανήκουστα, αλλά συμβαίνουν πραγματικά. Θάλασσες του φωσφορίζουν, βράχια που... περπατάνε, λίμνες που αλλάζουν χρώμα και πολλά ακόμα φυσικά φαινόμενα μαρτυρούν όχι μόνο το μεγαλείο της φύσης αλλά και την ικανότητά της να μας εκπλήσσει συνεχώς με τα μαγευτικά φυσικά δημιουργήματά της.


Αυτά είναι τα δέκα πιο παράξενα και εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα που ίσως δε γνωρίζετε!

1// Πράσινη αστραπή

H πράσινη αστραπή ή αλλιώς, πράσινα ακτίνα, είναι μία φωτεινή πράσινη κηλίδα που μπορεί να παρατηρηθεί για 1-2 δευτερόλεπτα κατά την ανατολή ή την δύση του ηλίου. Αυτό το φαινόμενο προκαλείται όταν το φως του ήλιου διαθλάται στην ατμόσφαιρα.2// Οι βράχοι που φωσφορίζουν στο σκοτάδι

Στα ανοικτά των ακτών της Οκαγιάμα στην Ιαπωνία, ένα υπέροχο θέαμα δημιουργείται από ένα απόκοσμο μπλε φως που εκπέμπεται από ένα συγκεκριμένο είδος γαρίδας. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως βιοφωτισμός, ενώ οι φωσφορίζουσες αυτές γαρίδες, που συχνά αναφέρονται ως θαλάσσιες πυγολαμπίδες, ζουν στην άμμο ή σε ρηχά νερά και βγαίνουν προς τα βράχια την νύχτα για να τραφούν, φωτίζοντας με μπλε φως ώστε να βλέπουν την περιοχή γύρω τους.


Όταν συγκεντρώνονται πολλές μαζί δημιουργούν αυτό το μοναδικό φαινόμενο στους βράχους που θυμίζει αφηρημένη τέχνη. Το ίδιο φαινόμενο έχει παρατηρηθεί και στην παραλία Vaadhoo που βρίσκεται στις Μαλδίβες.


3// Οι πολύχρωμες λίμνες του Σαν Φρανσίσκο

Οι λίμνες του Σαν Φρανσίσκο είναι τεχνητές λίμνες με μικρό βάθος που σχεδιάστηκαν για να παράγουν αλάτι από το θαλασσινό νερό. Αν πετάξετε ποτέ πάνω από το Σαν Φρανσίσκο και κοιτάξετε έξω από το παράθυρο θα αντικρίσετε ένα από τα πιο όμορφα, πολύχρωμα τοπία του κόσμου.


Το διαφορετικό χρώμα κάθε λίμνης (πράσινο, κόκκινο, μπλε, κίτρινο) εξαρτάται από τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της αλλά και από τα επίπεδα αλατότητας του νερού.


4// Τα «ζωντανά» βράχια της Ρουμανίας

Στο χωριό Costesti στην Ρουμανία υπάρχουν κάποιου είδους βράχια που μεγαλώνουν μόνα τους. Φυσικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο. Αυτά τα βράχια, λοιπόν, ονομάζονται «trovants» και έχουν σφαιρικό σχήμα.


 Η λέξη «trovant» είναι συνώνυμη του γερμανικού όρου «Sandsteinkonkretionen», που σημαίνει «τσιμέντο και άμμος». Το μέγεθός τους αυξάνεται όταν έρθουν σε επαφή με το νερό και μερικοί μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο μόνοι τους. Ένας βράχος έξι με οκτώ χιλιοστών μπορεί να φτάσει μέχρι και έξι με οκτώ μέτρα σε ύψος.


5// Η έρημος με τις αμέτρητες λίμνες

Το εθνικό πάρκο Lençóis Maranhenses στην νοτιοανατολική Βραζιλία είναι διάσημο για την τεράστια έκταση ερήμου, η οποία όμως μόνο έρημο δεν θυμίζει. 


Σε όλη την έκτασή της υπάρχουν αμέτρητες μικρές, καταγάλανες λιμνούλες, οι οποίες δημιουργούνται εξ αιτίας ενός φαινομένου κατά την περίοδο των βροχών. Το φρέσκο νερό της βροχής συγκεντρώνεται ανάμεσα στους μικρούς αμμώδεις λόφους, δημιουργώντας παντού μικρές λίμνες με πράσινα και γαλάζια νερά.


6// Η ροζ λίμνη Hillier, Αυστραλία

Η ροζ λίμνη Hillier βρίσκεται στα ανοιχτά της ακτής της Δυτικής Αυστραλίας και αποτελεί ένα από τα πιο συναρπαστικά και μυστηριώδη φυσικά φαινόμενα. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες αδυνατούν να βρουν τι δίνει στη λίμνη το μοναδικό της χρώμα.


Ως η πιο πιθανή αιτία αναφέρεται η παρουσία άλγης, η οποία σε συνδυασμό με τους μικροοργανισμούς της λίμνης δημιουργείται αυτή η ροζ απόχρωση στο νερό της λίμνης. Το νερό της λίμνης είναι πολύ αλμυρό αλλά όχι τοξικό οπότε επιτρέπεται το κολύμπι.


7// Ο φοίνικας που περπατάει

Το μοναδικό αυτό φαινόμενο της φύσης αναφέρεται στο Socratea exorrhiza ή αλλιώς «Φοίνικας που περπατάει», το οποίο ευδοκιμεί στην Κεντρική και Νότια Αμερική και αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους επιστήμονες. Το Socratea exorrhiza «περπατάει» μέσα στο τροπικό δάσος χρησιμοποιώντας τις ρίζες του, καθώς από την μία πλευρά του βγάζει καινούριες ρίζες ενώ ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά εγκαταλείπει με αργούς ρυθμούς τις παλιές ρίζες του. 


Με αυτό τον τρόπο μετακινείται όπου υπάρχει περισσότερο φως. Τα παράξενα αυτά δέντρα φτάνουν τα 25 μέτρα σε ύψος και μετακινούνται δύο με τρία εκατοστά την ημέρα, δηλαδή περίπου 20 μέτρα τον χρόνο.


8// Κύλινδροι χιονιού

Τα φυσικά «γλυπτά» αφήνουν πίσω τους ίχνη, τα οποία μαρτυρούν πώς σχηματίστηκαν. Πρόκειται για ένα σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο κυρίως λόγω του κυλινδρικού σχήματός τους.


Το φαινόμενο παρατηρείται όταν ένα παχύ στρώμα χιονιού πέφτει πάνω από ένα στρώμα πάγου, και καθώς το χιόνι είναι κρύο, αλλά όχι παγωμένο, ο ισχυρός άνεμος τα μετακινεί προσθέτοντας περισσότερα στρώματα χιονιού κάθε φορά.


9// Η Λίμνη Mono με τους μυστηριώδεις πύργους

Η λίμνη Mono είναι μια μεγάλη, ρηχή αλμυρή λίμνη που βρίσκεται σε μία μεγάλη έρημο στο Mono County στην Καλιφόρνια. Δημιουργήθηκε πριν από τουλάχιστον 760.000 χρόνια, σε σημείο που δεν έχει καμία διέξοδο προς τον ωκεανό. Αυτή η έλλειψη εξόδου προκαλεί υψηλά επίπεδα αλάτων τα οποία συσσωρεύονται στη λίμνη. 


Το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό της όμως είναι οι φανταστικοί πύργοι από ηφαιστειακή τέφρα που αναδύονται από την επιφάνεια. Οι πύργοι αποτελούνται από ασβεστόλιθο και οφείλουν τη μορφή τους σε μία αντίδραση που συμβαίνει στον βυθό της λίμνης λόγω πηγών πλούσιων σε ασβέστιο και ανθρακικά άλατα.


10// Ο παγοκρύσταλλος του θανάτου

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο ενός παγωμένου θανατηφόρου υποθαλάσσιου τυφώνα, γνωστού ως «Brinicle», καταγράφτηκε για πρώτη φορά το 2012 από επιστήμονες στην Ανταρκτική στα πλαίσια της μίνι σειράς ντοκιμαντέρ του BBC, Frozen Planet. 


Ο υποθαλάσσιος αυτός τυφώνας, ο οποίος δημιουργείται όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του νερού (περίπου -1.9 βαθμούς Κελσίου) και της θερμοκρασίας του αέρα (κάτω από μείον 20 βαθμούς Κελσίου), μόλις αγγίξει τον βυθό αρχίζει και επεκτείνεται σκοτώνοντας ότι έρχεται σε επαφή μαζί του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Αφήστε το σχόλιο σου εδώ ή μοιράσου το στο facebook και το twitter!