Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

Το δέντρο που μεγαλώνει πάνω στο βράχο!

Το Chapel Rock είναι ένας βράχος, που βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν. Πρόκειται για έναν μεγάλο σε ύψος βράχο, ο οποίος έχει απομονωθεί, όχι τόσο στην βάση του όσο κατά ύψος, από τις ακτές τριγύρω του πιθανότατα λόγω της διάβρωσης του από το νερό. 

Αυτό φυσικά από μόνο του δεν είναι παράξενο. Το παράξενο σε αυτό τον βράχο είναι το δέντρο που μεγαλώνει πάνω σ' αυτόν, του οποίου βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι αναπτύσσεται στην επιφάνεια του. 


Καθώς δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώμα ή έδαφος - και κατ’ επέκταση οργανική ουσία - παρόλα αυτά το δέντρο αναπτύσσεται κανονικά, κάτι που του έχει προσδώσει το προσωνύμιο «τυχερό δέντρο». Παρόλο που ο χώρος γύρω του είναι περιορισμένος, το δέντρο συνεχίζει «απτόητο» να αναπτύσσει τις ρίζες του εκτός βράχου, ώστε να μπορέσει να βρει το νερό και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και να αναπτυχθεί, με αποτέλεσμα να απλώνει τις ρίζες του προς τα εκεί όπου αυτά υπάρχουν σε αφθονία.

Το μυστικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ο βράχος - όπως και όλα τα βράχια της περιοχής - αποτελούνται από ψαμμίτη, ένα πέτρωμα που διαβρώνεται εύκολα. Έτσι οι ρίζες καταφέρνουν να κατευθυνθούν όχι προς τα κάτω αλλά προς το πλάι, σταθεροποιώντας το με τα χρόνια τόσο πολύ που σε μερικές περιπτώσεις λειτουργούν και ως «σχοινί» για να κρεμαστεί κάποιος και να προσεγγίσει το δέντρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Αφήστε το σχόλιο σου εδώ ή μοιράσου το στο facebook και το twitter!