Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

Πόλεις που εγκαταλείφθηκαν είτε για λόγους οικονομικούς ή πολιτικούς είτε λόγω κάποιας φυσικής καταστροφής. Πόλεις που κάποτε έσφυζαν από ζωή φιλοξενώντας χιλιάδες κατοίκους και σήμερα δεν είναι τίποτα άλλο από πόλεις - φαντάσματα... 

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

Οι παρακάτω πόλεις σήμερα παραμένουν εγκαταλελειμμένες και παγωμένες στο χρόνο, ενώ το μόνο που μαρτυρά ότι κάποτε υπήρχε ζωή σ' αυτές είναι τα ερείπια τους. Βρίσκονται σε όλο τον κόσμο και πλέον πολλές από αυτές τις πόλεις αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, αν και σε ορισμένες είναι επικίνδυνο ή ακόμη και παράνομο να τις επισκεφθείς. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους!

Δείτε τις 26 πόλεις - φαντάσματα από όλο τον κόσμο!

1// Sanzhi Pod City, Ταϊβάν

Τα φουτουριστικά αυτά σπίτια χτίστηκαν για τις διακοπές των στρατιωτικών των ΗΠΑ. Όμως κάποιες κακές επενδύσεις και κάποια αυτοκινητιστικά ατυχήματα, ανάγκασαν την περιοχή να κλείσει το 1980, πολύ λίγο καιρό αφού χτίστηκαν στην πόλη Sanzhi της Ταϊβάν. Δυστυχώς τα κτίρια κατεδαφίστηκαν οριστικά το 2010.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

2// Chaiten, Χιλή

Έπειτα από μία ηφαιστειακή έκρηξη, το 2008, η πόλη Chaiten, υπέστη σοβαρές καταστροφές. Το ηφαίστειο εκτόξευσε ένα τοξικό νέφος στάχτης, αλλά και θειούχο ατμό τα οποία εισχώρησαν στην ατμόσφαιρα και η λάσπη κάλυψε μεγάλες επιφάνειες, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

3// Rhyolite, Νεβάδα

Μία από τις πολλές «πόλεις εξόρυξης», όπως τις έλεγαν, που χτίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ λόγω του χρυσού και αργύρου που υπήρχε στην περιοχή. Ο πληθυσμός της έφτανε περίπου τους 50.000 κατοίκους. Ωστόσο, στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν εξαντλήθηκαν τα ορυχεία χρυσού και αργύρου, οι πόλεις εγκαταλείφθηκαν μέσα σε μια νύχτα.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

4// Dhanushkodi, Ινδία

Η πόλη Dhanushkodi εγκαταλείφθηκε από όσους κατοίκους πρόλαβαν να σωθούν από τον κυκλώνα που έπληξε την πόλη το 1964.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

5// Kolmanskop, Ναμίμπια

Η περιοχή ήταν διάσημη για την εξόρυξη διαμαντιών μέχρι την δεκαετία του 1950. Όταν άρχισαν να μειώνονται τα διαμάντια εγκαταλείφθηκε τελείως. Τα σπίτια πλέον έχουν γεμίσει με άμμο κάνοντας ακόμα πιο δύσκολο για τους τουρίστες να πλησιάσουν.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

6// Garnet, Μοντάνα

Πριν από περίπου έναν αιώνα, η Garnet ήταν μια ακμάζουσα πόλη με ορυχεία χρυσού, όπου το 1898 ζούσαν περίπου 1.000 κάτοικοι. Όμως, μέχρι το 1905 πολλά από τα ορυχεία έκλεισαν και ξεκίνησε η σταδιακή εγκατάλειψή της . Το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε το 1912, όταν ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά, η οποία κατέστρεψε πολλά εμπορικά κτίρια, με αποτέλεσμα να ερημωθεί τελείως η πόλη.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

7// Centralia, Πενσυλβάνια

Κάποτε ήταν μια περιοχή με ζωντάνια και βιομηχανική άνθιση και φιλοξενούσε μέχρι και 2.761 ανθρώπους, καθώς είχε πολλά ορυχεία εξόρυξης άνθρακα. Κάθε εβδομάδα οι κάτοικοι έβαζαν φωτιά για να κάψουν τα σκουπίδια τους. Όμως, το 1962 άρχισε μια τεράστια υπόγεια φωτιά άνθρακα, η οποία συνέχισε να καίει όλη τη δεκαετία του '60 και του '70. Οι προσπάθειες για την κατάσβεσή της δεν είχαν αποτέλεσμα, ενώ οι αυξημένες ποσότητες του μονοξειδίου του άνθρακα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους. Πλέον η πόλη είναι σχεδόν έρημη με τη φωτιά να εξακολουθεί να καίει κάτω από τα πόδια των λιγοστών κατοίκων της!

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

8// Kayaköy, Τουρκία

Μία θρησκευτική πόλη - φάντασμα της Τουρκίας. Όλα κυλούσαν αρμονικά εκεί, μέχρι το 1923, όταν πραγματοποιήθηκε απέλαση των χριστιανών, αλλά και των μουσουλμάνων Ελλήνων της πόλης. Σύμφωνα με το BBC, η Kayaköy, ήταν μία ακμάζουσα κοινότητα των 10.000 κατοίκων μέχρι τις αρχές του 1920, όμως σήμερα, η περιοχή έχει ξεχαστεί από όλους, σαν να της έχει επιβληθεί τιμωρία για τα παλαιότερα συμβάντα.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

9// Pripyat, Ουκρανία

Το Prypiat είναι μια έρημη πόλη στη βόρεια Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, και οι περισσότεροι από τους 50.000 κατοίκους της ήταν εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Εγκαταλείφθηκε το 1986, ύστερα από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ υπό την απειλή της θανατηφόρας ακτινοβολίας. Για πολλά χρόνια η πόλη λειτουργούσε ως μουσείο και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δουν σπίτια, πισίνες, νοσοκομεία, καθώς επίσης και έπιπλα, παιχνίδια, ρούχα και προσωπικά αντικείμενα των κατοίκων.

Ωστόσο, τον 21ο αιώνα η περιοχή και τα αξιοθέατα λεηλατήθηκαν από τις ορδές των τουριστών που την επισκέπτονταν, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως κλάπηκαν μέχρι και καθίσματα τουαλέτας από τα σπίτια. Επίσης, επειδή τα κτίρια δεν συντηρούνταν από κανέναν υπέστησαν μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να καταρρεύσουν.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

10// Hashima Island, Ιαπωνία

Είναι ένα από τα 505 ακατοίκητα νησιά της περιφέρειας Ναγκασάκι στην Ιαπωνία και είναι επίσης γνωστό ως Gunkan-jima, Που σημαίνει «θωρηκτό». Δημιουργήθηκε το 1890, όταν η εταιρεία Mitsubishi αγόρασε το νησί για να αρχίσει εργασίες ανάκτησης άνθρακα από τον βυθό της θάλασσας, γεγονός που προσέλκυσε πολύ κόσμο. Έτσι, το 1916 αναγκάστηκαν να χτίσουν τα πρώτα μεγάλα κτίρια.

Το 1959, η πόλη βρισκόταν σε μεγάλη ακμή και μάλιστα η πυκνότητα του πληθυσμού της ήταν 835 άτομα ανά εκτάριο για το σύνολο του νησιού, μια από τις υψηλότερες πυκνότητες πληθυσμού που έχει σημειωθεί στον κόσμο. Η σταδιακή αντικατάσταση του άνθρακα από το πετρέλαιο σε όλη τη χώρα τη δεκαετία του '60 οδήγησε τα ορυχεία στο κλείσιμο και το 1974 η Mitsubishi ανακοίνωσε και επίσημα το κλείσιμο του ορυχείου της. Σήμερα, η περιοχή είναι ερημωμένη και η περιήγηση εκεί απαγορεύεται.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

11// Oradour-sur-Glane, Γαλλία

Στο μικρό αυτό χωριό της Γαλλίας τελέστηκε μία από τις θηριωδίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και οι 642 κάτοικοι εκτελέστηκαν τον Ιούνιο του 1944 από τους Γερμανούς ναζί, ως αντίποινα για τη γαλλική αντίσταση. Το χωριό δεν κατοικήθηκε ποτέ ξανά και σήμερα αποτελεί ένα μνημείο αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους εκεί.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

12// Βαρώσια, Κύπρος

Τα Βαρώσια είναι συνοικία της Αμμοχώστου στην Κύπρο και κάποτε αποτελούσε διάσημο προορισμό για διακοπές. Η πόλη παρουσίαζε μεγάλη άνθηση, λόγω της εμπορικής και βιομηχανικής ανάπτυξης, αλλά από τον Ιούλιο του 1974 όπου επιχειρήθηκε η δεύτερη τουρκική εισβολή στη χώρα είναι μια πόλη-φάντασμα. Σήμερα, η περιοχή βρίσκεται υπό τη διοίκηση του τουρκικού στρατού, είναι περιφραγμένη με συρματοπλέγματα, τα κτίρια σιγά σιγά καταρρέουν, αλλά οι κάτοικοι ελπίζουν πως κάποια ημέρα θα επιστρέψουν.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

13// Bodie, Καλιφόρνια

Στους λόφους της οροσειράς Sierra Nevada, στην Καλιφόρνια, βρίσκεται μια από τις πιο γνωστές πόλεις - φαντάσματα της βόρειας Αμερικής, με το πρώην χρυσωρυχείο της. Λίγα από τα κτίρια της πόλης παραμένουν ακόμη όρθια και γεμάτα με θησαυρούς του παρελθόντος, δίνοντάς της απόκοσμη ατμόσφαιρα. Κι όσοι την επισκέπτονται το σκέφτονται πολύ καλά πριν απλώσουν το χέρι να πάρουν κάτι ως σουβενίρ, καθώς λένε ότι στην πόλη κυκλοφορεί ένα φάντασμα που την προστατεύει από τους κλέφτες.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

14// Villa Epecuen, Αργεντινή

Και όμως αυτή η κωμόπολη κάποτε έσφυζε από ζωή, καθώς ήταν χτισμένη στις όχθες της λίμνης Lago Epecuen, η οποία αποτελούσε πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών την δεκαετία του 1970 εξαιτίας των θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Όμως, το 1985, με το ξέσπασμα μιας μεγάλης καταιγίδας, έσπασε το φράγμα της λίμνης, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλη η πόλη, σύμφωνα με το Weather Channel. Σήμερα, πολλές από τις ζημιές που προκλήθηκαν έχουν αποκατασταθεί και πλέον, οι λιγοστοί τουρίστες που την προτιμούν μπορούν να δουν τα ερείπια στην επιφάνειά της.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

15// Port Arthur, Τασμανία

Πρόκειται για μια μικρή πόλη όπου κάποτε έστελναν τους κατάδικους και σήμερα αποτελεί μια από τις πιο… στοιχειωμένες τοποθεσίες της Αυστραλίας. Εκτός του ότι φιλοξενούσε εγκληματίες, είναι ο τόπος όπου πραγματοποιήθηκε το πιο φρικιαστικό φονικό της Αυστραλίας το 1996, όταν κάποιος άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 35 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 25. Όσοι το έχουν επισκεφτεί αναφέρουν περίεργους ήχους και φιγούρες, όπως και τον ήχο της καμπάνας της εκκλησίας, η οποία δεν βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και χρόνια.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

16// Pyramiden, Νορβηγία

Μια από τις πιο απομακρυσμένες και εγκαταλελειμμένες πόλεις στον κόσμο είναι το Pyramiden. Ο οικισμός βρίσκεται στους πρόποδες του Billerjorden, στο νησί Σπιτσβέργη που βρίσκεται στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, στον Αρκτικό Ωκεανό. Εκεί υπήρξε οικισμός και περισσότεροι από επτακόσιοι εργάτες έκαναν εξόρυξης λιγνίτη μέχρι το 1998. 

Σήμερα στην «πόλη φάντασμα» του Pyramiden ζουν μόλις έξι άτομα καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έφυγαν όταν σταμάτησε η εξόρυξη λιγνίτη. Αποκομμένοι από τον έξω κόσμο αποφάσισαν να επιστρέψουν στη Ρωσία. 

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

17// Σπιναλόγκα, Ελλάδα

Το μικρό νησί που βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Ελούντας στην Κρήτη. Η Σπιναλόγκα μπορεί να μην θεωρείται πόλη, αλλά για πολλούς αποτελεί μια περιοχή - φάντασμα με ξεχωριστή ιστορία και ομορφιά. Στις αρχές του 20ου αιώνα ιδρύθηκε στο νησί λεπροκομείο, προκειμένου να απομονωθούν οι λεπροί της Κρήτης. Σταδιακά χαρακτηρίστηκε ως Διεθνές Λεπροκομείο της Ευρώπης και ο πληθυσμός του έφτασε μέχρι και τους 1.000 κατοίκους. Το 1957 το Λεπροκομείο έκλεισε και η περιοχή ερήμωσε. Για αρκετές δεκαετίες, το νησί παρέμενε αναξιοποίητο, αλλά με το έντονο τουριστικό ενδιαφέρον άρχισαν να γίνονται εργασίες συντήρησης και σήμερα δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

18// Fordlandia, Βραζιλία 

Η πόλη που έγινε η μεγαλύτερη επιχειρηματική αποτυχία! Μια πόλη στα βάθη του Αμαζονίου, που θα μετέφερε το «πνεύμα» των Αμερικανών, αλλά θα πρόσφερε και φτηνό καουτσούκ, έφτιαξε ο βιομήχανος Χένρι Φορντ! Η πόλη, στην οποία έδωσε και το όνομα του, Φορντλάντια (Fordlandia), έμελλε να είναι η μεγαλύτερη αποτυχία του μεγιστάνα των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς τίποτα δεν πήγε όπως είχε σχεδιάσει, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί στη φθορά του χρόνου.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

19// Kowloon, Κίνα

Η συγκεκριμένη πόλη βρισκόταν λίγο έξω από το Χονγκ Κονγκ, κατά τη διάρκεια της εγγλέζικης κυριαρχίας, κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατακτήθηκε από τους Ιάπωνες και μετά την ήττα τους παραδόθηκε στους καταπατητές. Τα επόμενα χρόνια όμως, με την Αγγλία και την Κίνα να αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη της, στην πόλη κυριάρχησε η αναρχία.

Αφού οι δρόμοι ήταν κατεστραμμένοι και γεμάτοι ερείπια, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να κατασκευάσουν διαδρόμους-λαβυρίνθους πάνω από το επίπεδο των δρόμων για να μετακινούνται. Ως αποτέλεσμα, τα κτίρια έγιναν πολύ ψηλά και το φως του ήλιου δεν έφτανε στα κατώτερα επίπεδα. Εκεί αναπτύχθηκε ένας άλλος, σκοτεινός κόσμος, όπου δέσποζαν οι χαρτοπαικτικές λέσχες, τα πορνεία και τα ναρκωτικά. Η λύση τελικά ήρθε από την Αγγλία και την Κίνα, οι οποίες άδειασαν με τη βία το 1993 την πόλη, που μέχρι και σήμερα παραμένει ακατοίκητη.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

20// Humberstone, Χιλή

Χιλιάδες άνθρωποι ζούσαν και εργάζονταν στην αφόρητη έρημο της βόρειας Χιλής για περισσότερα από 60 χρόνια, δουλεύοντας στη μεγαλύτερη πηγή νιτρικού καλίου του κόσμου. Όταν εγκαταλείφθηκε, απέκτησε έναν πιο μακάβριο ρόλο ως στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ. Παρ’ όλο που σήμερα δεν είναι πλήρως εγκαταλελειμμένο (ζουν ακόμη εκεί περίπου 250 κάτοικοι), η πλειονότητα των κτιρίων του Humberstone είναι άδεια και ετοιμόρροπα.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

21// Grytviken, Νότια Γεωργία

Ο φαλαινοθηρικός αυτός σταθμός εγκαταλείφθηκε το 1966, όταν το κυνήγι της φάλαινας σχεδόν εξαφάνισε τον πληθυσμό της από το σημείο. Πλέον το μέρος είναι γεμάτο εγκαταλελειμμένα πλοία και κτίρια, ενώ εκεί βρίσκεται και το νεκροταφείο όπου έθαβαν του πρώην εργάτες. 

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

22// Capel Celyn, Ουαλία

Πριν από περίπου μισό αιώνα, μία αποτυχημένη επιχείρηση δημιουργίας δεξαμενής νερού, η οποία είχε ως στόχο την παροχή νερού στο Λίβερπουλ, οδήγησε στην πλημμύρα ολόκληρης της πόλης και στην καταστροφή 800 στρεμμάτων γης.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

23// Lion City, Κίνα

Η αρχαία αυτή πόλη βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Wu Shi και 80-130 πόδια κάτω από τη Λίμνη Qiandao στην Κίνα. Πλέον έχει αποκτήσει ενδιαφέρον, καθώς έχει παραμείνει ανέπαφη, αν και βρίσκεται κάτω από το νερό για περίπου μισό αιώνα. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Χαν (25-200μ.Χ) και ήταν το κέντρο της πολιτικής και της οικονομίας. Όμως, το 1959,η κυβέρνηση αποφάσισε να δημιουργήσει έναν νέο υδροηλεκτρικό σταθμό και τη δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης, με αποτέλεσμα η Shi Cheng να βυθιστεί.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

24// Agdam, Αζερμπαϊτζάν

Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, ένας πόλεμος μεταξύ ενός αυτόνομου αρμενικού κράτους και του Αζερμπαϊτζάν, οδήγησε στην εγκατάλειψη της Agdam, μιας πόλης η οποία είχε ιδρυθεί τον 18ο αιώνα και ουσιαστικά μετατράπηκε σε πεδίο μάχης. Το 1993 όλος ο πληθυσμός της διέφυγε στην Ανατολή και πλέον το μόνο που έχει απομείνει σε αυτή είναι ένα τζαμί.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

25// Grand-Bassam, Ακτή Ελεφαντοστού

Το Grand-Bassam ήταν γαλλική πρωτεύουσα της Ακτής Ελεφαντοστού, μέχρι το 1896, όταν η γαλλική αποικιακή κυβέρνηση εγκατέλειψε την πόλη αλλά και διέκοψε κάθε εμπορική συναλλαγή. Έκτοτε, χαρακτηρίζεται ως πόλη φάντασμα και ελκύει μικρή μερίδα τουριστών.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

26// Αrgentiera, Ιταλία

Η Argentiera βρίσκεται σε μία στενή κοιλάδα στην κοινότητα Sassari και αποτελούσε έδρα των οικισμών που είχαν φτιάξει οι εργάτες των ορυχείων. Με το κλείσιμο των ορυχείων λοιπόν το 1963 εγκαταλείφθηκε. Τα μοναδικά στοιχεία που έχουν απομείνει είναι κάποια ξύλινα κτίρια τα οποία λόγω παλαιότητας δεν κατοικούνται.

26 πόλεις - φαντάσματα σε όλο τον κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Αφήστε το σχόλιο σου εδώ ή μοιράσου το στο facebook και το twitter!