Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!

Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος από γεωλογικά θαύματα και αξιοπερίεργα φαινόμενα. Οι παρακάτω καταρράκτες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των φυσικών αξιοθέατων που μας προσφέρει ο κόσμος μας. 

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!

Από τον «υποβρύχιο» καταρράκτη του Μαυρίκιου και τους οριζόντιους καταρράκτες της Αυστραλίας μέχρι τους ροζ καταρράκτες του Καναδά, αυτοί είναι οι δέκα πιο περίεργοι καταρράκτες του κόσμου!

Δείτε ακόμα: 10 παράξενα και εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα που ίσως δε γνωρίζετε!

Δείτε τους παρακάτω!

1// Ο Καταρράκτης Horsetail, Εθνικό Πάρκο Γιοσέμιτι,  Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Φαίνεται σαν να κυλάει λάβα ηφαιστείου, αλλά στην πραγματικότητα είναι νερό...! Πρόκειται για μία ψευδαίσθηση που δημιουργείται καθώς δύει ο ήλιος. Οι τελευταίες ηλιαχτίδες αντανακλούν στα τοιχώματα του καταρράκτη και παρατηρώντας από την κατάλληλη γωνία δημιουργεί την αίσθηση ότι το νερό είναι κόκκινο σαν λάβα ηφαιστείου. 

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!

2// Ο Καταρράκτης Ομίχλης στο Djupadal της Ισλανδίας

Το όμορφο αυτό νέφος ομίχλης ρέει από την πλευρά του γκρεμού Djupadal και πέφτει απαλά μέσα στο φιόρδ Breidafjordur που βρίσκεται ακριβώς από κάτω.

Η ομίχλη πιστεύεται ότι οφείλεται σε αναστροφή της θερμοκρασίας, οπότε όταν αυξάνεται ο θερμός αέρας, δρα ως ασπίδα με αποτέλεσμα να εγκλωβίζει τον κρύο αέρα που βρίσκεται από κάτω.

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!

3// Οι Οριζόντιοι Καταρράκτες του Κίμπερλι στην Δυτική Αυστραλία

Με την βοήθεια δυνατών ρευμάτων, μεγάλες ποσότητες νερού κυλούν στο φαράγγι δημιουργώντας εκπληκτικούς προσωρινούς καταρράκτες που φτάνουν τα πέντε μέτρα σε ύψος. Η φορά της ροής του νερού αλλάζει όταν αλλάζουν και τα ρεύματα.

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!

4// Ο Καταρράκτης Bigăr στην Ρουμανία

Είναι ένα από τα πιο ασυνήθιστους καταρράκτες στον κόσμο και ένα από τα πιο όμορφα αξιοθέατα στη Ρουμανία. Αν και δεν εντυπωσιάζει ως προς το μέγεθος ή την ροή του, αυτό που κάνει τον καταρράκτη Bigăr ξεχωριστό είναι το μοναδικό σχήμα του και το γεγονός ότι αποτελείται από βρύα που έχουν καλύψει την επέκταση ενός βράχου πάνω από ένα μικρό ποτάμι (Miniş).

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!

5// Οι κόκκινοι Καταρράκτες Cameron στην Αλμπέρτα του Καναδά

Αν βρεθείς ποτέ στο Εθνικό Πάρκο Waterton Lakes τον Ιούνιο, θα δεις ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, όπου οι καταρράκτες Cameron γίνονται... ροζ!

Το φαινόμενο αυτό προκαλείται από τις χειμαρρώδεις βροχές που, μαζί με τα νερά των καταρρακτών, παρασύρουν και ιζήματα αργιλίτη (argillite). Όταν το φως αντανακλά πάνω σ' αυτό, το νερό παίρνει αυτή την κόκκινο-ροζ απόχρωση.

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!
6// Καταρράκτες «αίματος» (Blood Falls) στην Ανταρκτική

Οι καταρράκτες «αίματος» βρίσκονται στην υπόγεια λίμνη Bonney, η οποία υπάρχει εδώ και πέντε εκατομμύρια χρόνια. Προφανώς δεν πρόκειται για αληθινό αίμα, αλλά για ένα πραγματικά σπάνιο φαινόμενο.

Όταν οι παγετώνες που δημιουργήθηκαν στην επιφάνεια της λίμνης άρχισαν να παγώνουν, το νερό κάτω από από αυτούς έγινε πολύ αλμυρό, συσσωρεύοντας τόνους αλάτι. Σήμερα, η περιεκτικότητα σε αλάτι είναι τριπλάσια από το θαλασσινό νερό, κάτι που το κάνει πολύ δύσκολο να παγώσει πλέον.

Η λίμνη έχει παγιδευτεί κάτω από μισό χιλιόμετρο πάγο και έχει αποκοπεί από την ατμόσφαιρα. Δεν την έχει δει ποτέ το φως του ήλιου και υπάρχει παντελής έλλειψη οξυγόνου. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά πλούσια σε σίδηρο. Έτσι όταν το νερό από την υπόγεια λίμνη ρέει από τις σχισμές των παγετώνων, το νερό που είναι πλούσιο σε σίδηρο έρχεται σε επαφή με τον αέρα και σκουριάζει, μετατρέποντας το νερό στο κόκκινο αυτό χρώμα.

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!

7// Ο «Υποβρύχιος» Καταρράκτης του Μαυρίκιου

Η «υποθαλάσσια δίνη» βρίσκεται στην περιοχή των ακτών του Μαυρίκιου. Στη νοτιοδυτική άκρη του νησιού υπάρχει ένας... θαλάσσιος καταρράκτης, ή καλύτερα μια καταπληκτική εικόνα από ψηλά που δίνει την ψευδαίσθηση ορμητικών νερών που πέφτουν μέσα στον... ωκεανό!

Φυσικά πρόκειται για μία οφθαλμαπάτη, η οποία οφείλεται στην απότομη απορροή της άμμου και στις εναποθέσεις λάσπης που δημιουργούνται στο συγκεκριμένο σημείο. Παρότι είναι καθαρά θέμα οπτικής γωνίας, δεν παύει να είναι εντυπωσιακή!

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!

8// Το Παμούκαλε στην επαρχία Ντενιζλί, στη νοτιοδυτική Τουρκία

Πρόκειται για τις διάσημες θερμές πηγές αποτελούμενες από λευκό τραβερτίνη, ένα ιζηματογενές πέτρωμα που εναποτίθεται από τα άλατα των θερμών πηγών, σχηματίζοντας πολλές μικρές πισίνες. Έχουν χρησιμοποιηθεί ως φυσικές πισίνες κολύμβησης για αιώνες. 

Οι πηγές προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, όχι μόνο για να αναζητήσουν θεραπευτικές ανέσεις, αλλά και για να παρατηρήσουν τους μικρούς καταρράκτες που δημιουργούνται από την υπερχείλιση του νερού πάνω από τα βράχια.

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!

9// Οι Καταρράκτες Devil's Kettle (Χύτρα του Διαβόλου) στην Μινεσότα των ΗΠΑ

Πρόκειται για ένα γεωλογικό μυστήριο που για πολλά χρόνια οι ερευνητές προσπαθούν να λύσουν. Βρίσκεται στην βόρεια κοίτη της λίμνης Superior, όπου και σχηματίζεται ένας διπλός καταρράκτης.

Αλλά το περίεργο δεν είναι αυτό. Ο ένας καταρράκτης κυλάει μέσα σε ένα ποτάμι, ενώ για τον δεύτερο... δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για το που πέφτει το νερό...! 

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!

10// Ο Καταρράκτης Ruby στην Τσαττανούγκα του Τενεσί, ΗΠΑ

Το 1928, ο Leo Lambert μαζί με μία ομάδα από εκσκαφείς βρήκε έναν εκπληκτικό καταρράκτη, ο οποίος βρίσκεται πάνω από 1.120 πόδια κάτω από την επιφάνεια του όρους Lookout. Ο Lambert ονόμασε τον καταρράκτη Ruby, όπως έλεγαν την σύζυγό του.

Ο καταρράκτης Ruby βρίσκεται μέσα στο βαθύτερο σπήλαιο των ΗΠΑ και είναι ο πρώτος υπόγειος καταρράκτης με τους περισσότερους επισκέπτες στην χώρα, με πάνω από 400.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

10 περίεργοι και μοναδικοί καταρράκτες του κόσμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Αφήστε το σχόλιο σου εδώ ή μοιράσου το στο facebook και το twitter!