Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016

Τα 20 πιο περίεργα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στον βυθό!

Με το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας να καλύπτεται από νερό, το μόνο σίγουρο είναι ότι κρύβονται αμέτρητα αντικείμενα στα βάθη των ωκεανών. Από τον διάσημο μηχανισμό των Αντικυθήρων, μέχρι κομμάτια του πυραύλου Apollo 11, τα οποία θεωρούνταν χαμένα για πάντα...!


Ψάξαμε και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά αντικείμενα που έχουν βρεθεί ποτέ στον βυθό. Ποικίλα ευρήματα, από αρχαία ναυάγια μέχρι ολόκληρες πόλεις, άλλα βρέθηκαν σε τέλεια κατάσταση, αφού το νερό τα διατήρησε ανέπαφα και άλλα διαλυμένα. Πολλά θεωρούνταν χαμένα δια παντός και ήταν καθαρή τύχη που βρέθηκαν ακόμα και μετά από αιώνες ολόκληρους, όπως τα κανόνια του Μαυρογένη.

Δείτε παρακάτω τα 20 πιο περίεργα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στον βυθό!

1// To Στόουνχεντζ της Λίμνης Μίσιγκαν

Μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποιούσε ένα σόναρ για να ελέγξουν το βυθό της λίμνης Μίσιγκαν για ναυάγια, όταν έμειναν κατάπληκτοι ανακαλύπτοντας κάτι σαν το Στόουνχεντζ, 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της λίμνης. Κάποιες από τις πέτρες σχηματίζουν κύκλο και σε μια φαίνονται σκαλίσματα μαστόδοντα. Ο σχηματισμός χρονολογείται και ως 10.000 χρόνων.


2// Το φορτίο του πλοίου Ζηνοβία, Κύπρος

Το ναυάγιο του πλοίου Ζηνοβία, στη Λάρνακα, θεωρείται ένα από τα δέκα καλύτερα ναυάγια του κόσμου και είναι το πιο εμβληματικό ναυάγιο της Μεσογείου. Γνωστό κι ως «Ο Τιτανικός της Μεσογείου» ήταν ένα Σουηδικό οχηματαγωγό 172 μέτρων τύπου Ρο-Ρο, φορτωμένο με 108 νταλίκες. Βυθίστηκε στις 7 Ιουνίου 1980 στο παρθενικό του ταξίδι έξω από το λιμάνι Λάρνακας. Το πλοίο και μέρος του φορτίου του είναι άθικτα, καθιστώντας το συναρπαστικό για εξερεύνηση. Το επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 100.000 δύτες.


3// Η Χαμένη Πόλη του Ηρακλείου

Ανακαλύφθηκε από τον Γάλλο αρχαιολόγο Franck Goddio 6,5 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αλεξάνδρειας.


4// Αρχαίο ναυάγιο στην Μεσόγειο Θάλασσα

Ένα από τα αμέτρητα ναυάγια που έχουν ανακαλυφθεί στην Μεσόγειο Θάλασσα, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από την αρχαιότητα.


5// Ο στόλος-φάντασμα στην λιμνοθάλασσα Chuuk στις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας

Στα νερά της λιμνοθάλασσας Chuuk υπάρχουν πάνω από 50 μεγάλα ναυάγια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από το 1944, όταν οι Αμερικάνοι ξεκίνησαν μία επιχείρηση που είχε ονομαστεί ''Χαλάζι'' η οποία διήρκεσε 3 μέρες. Ήταν το Ιαπωνικό Περλ Χάρμπορ στο οποίο αφανίστηκαν 60 πλοία και 275 αεροπλάνα βυθίζοντας τα στον πυθμένα της λιμνοθάλασσας. Θεωρείται το μεγαλύτερο νεκροταφείο πλοίων στον κόσμο. Τα περισσότερα από τα ναυάγια έμειναν άθικτα για σχεδόν 25 χρόνια αφού οι άνθρωποι φοβόντουσαν τις αμέτρητες βόμβες και νάρκες που ήταν βυθισμένες.


6// Το πολεμικό πλοίο F4U Corsair

Κατασκευάστηκε για μάχη, αλλά κατέληξε στον βυθό λόγω έλλειψης καυσίμων. 


7// Σφαίρες μαγγανίου στον βυθό μεταξύ Νότιας Αμερικής και της Αφρικής

Ανακαλύφθηκαν τυχαία από μια γερμανική ομάδα που ερευνούσε την θαλάσσια ζωή της περιοχής. Στέλνοντας αργότερα μία απομακρυσμένη κάμερα αποκαλύφθηκε ότι ο θαλάσσιος πυθμένας ήταν γεμάτος με αυτά τα στρογγυλά οζίδια μαγγανίου, ορισμένα από από τα οποία φτάνουν το μέγεθος μιας μπάλας του μπόουλινγκ.


8// Το SS President Coolidge

Ήταν ένα αμερικάνικο πολυτελές υπερωκεάνιο που ολοκληρώθηκε το 1931. Χρησιμοποιήθηκε και στον πόλεμο μέχρι το 1942, όταν βυθίστηκε από νάρκες στο νησί Εσπίριτου Σάντο (Νότιος Ειρηνικός).


9// Το Σπήλαιο Cenote Angelita

Γνωστό κι ως «Το υποθαλάσσιο ποτάμι» (The Underwater River) βρίσκεται 90 πόδια κάτω από μια υποβρύχια σπηλιά στο Μεξικό.


10// Το θρυλικό ναυάγιο του Τιτανικού

Το Πλοίο του Βασιλικού Ταχυδρομείου Τιτανικός βυθίστηκε τη νύχτα της 14ης Απριλίου προς το πρωί της 15ης Απριλίου 1912 στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό, τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη του παρθενικού ταξιδιού του από το Σαουθάμπτον με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Τραγικό και όμορφο ταυτόχρονα.


11// Το πλοίο USS Oriskany

Βρίσκεται στον μεγαλύτερο τεχνητό ύφαλο του κόσμου κοντά στις ακτές της πόλης Πενσακόλα στην Φλόριντα των ΗΠΑ.


12// Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από Έλληνες δύτες, και είναι ένας αρχαίος αναλογικός υπολογιστής. Βασικά, είχε χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει την κίνηση των άστρων και της σελήνης και χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ..


13// Το μεγάλο πλοίο Sweepstakes 

Βρίσκεται βυθισμένο στο Μίσιγκαν, πολύ κοντά στην ακτή της λίμνης Χιούρον, μία από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου.


14// Κομμάτια του πυραύλου Apollo 11

Θεωρούνταν χαμένα δια παντός, αλλά βρέθηκαν μετά από υποθαλάσσια έρευνα από τον Jeff Bezos.


15// Το βρετανικό ναυτικό πλοίο SS Thistlegorm

Το SS Thistlegorm ήταν βρετανικό οπλισμένο πλοίο εμπορικού ναυτικού. Κατέληξε στον βυθό μετά από βομβαρδισμό στις 6 Οκτωβρίου 1941 κοντά στο Ras Muhammad στην Ερυθρά Θάλασσα. Πλέον είναι πλέον γνωστή περιοχή καταδύσεων.


16// Τα κανόνια του Μαυρογένη

Το 1718, το πλοίο Queen Anne's Revenge του θρυλικού πειρατή της Καραϊβικής Μαυρογένη βυθίστηκε, αφού κόλλησε σε υπερβολικά ρηχά νερά έξω από την παράκτια πόλη Beaufort, στην Νότια Καρολίνα.


17// Βυθισμένο γιοτ στην Ανταρκτική

Άνηκε σε μία ομάδα που είχε επισκεφθεί την περιοχή για την δημιουργία ντοκιμαντέρ, αλλά οι δυνατοί άνεμοι και τα μεγάλα κύματα ανάγκασαν το πλήρωμα να εγκαταλείψει το γιοτ.


18// Το μνημείο του Yonaguni

Στα ανοικτά του νησιού Yonaguni στην Ιαπωνία, οι δύτες ανακάλυψαν στον βυθό ένα τεράστιο πέτρωμα. Λόγω του σχηματισμού του φαίνεται σαν κάποιος να το έχει κατασκευάσει, αλλά είναι εξ ολοκλήρου κάτω από το νερό, οπότε οι επιστήμονες συζητούν για το αν μπορεί να ήταν αποτέλεσμα σεισμών ή και της διάβρωσης του εδάφους.


19// Ναυάγιο πλοίου του 19ου αιώνα

Ανακαλύφθηκε τον Απρίλιο του 2012 στο βόρειο τμήμα του Κόλπου του Μεξικού και παραμένει άγνωστο πως βρέθηκε εκεί.


20// Ρώσικο πλοίο επιτήρησης στον βυθό της Ερυθράς Θάλασσας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Αφήστε το σχόλιο σου εδώ!