Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Τα «ζωντανά» βράχια της Ρουμανίας που μεγαλώνουν μόνα τους!

Όταν ακούει κάποιος για παράξενα βράχια που μεγαλώνουν και μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο μόνα τους, σκέφτεται ότι πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Κι όμως διαβάζοντας το παρακάτω θα διαπιστώσετε δύο πράγματα. Πρώτον η φύση «γράφει» τα καλύτερα σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεύτερον ότι κάπου στον κόσμο και συγκεκριμένα στο χωριό Costesti στην Ρουμανία, υπάρχουν τέτοιου είδους βράχια, τα οποία φυσικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο.

Αυτά τα βράχια, λοιπόν, ονομάζονται «trovants» και έχουν σφαιρικό σχήμα. Η λέξη «trovant» είναι συνώνυμη του γερμανικού όρου «Sandsteinkonkretionen», που σημαίνει «τσιμέντο και άμμος». Το μέγεθός τους αυξάνεται όταν έρθουν σε επαφή με το νερό και μερικοί μετακινούνται από το ένα μέρος στο άλλο μόνοι τους. Ένας βράχος έξι με οκτώ χιλιοστών μπορεί να φτάσει μέχρι και έξι με οκτώ μέτρα σε ύψος.

Στην ουσία το εξωτερικό κέλυφος τους αποτελείται από άμμο και ο πυρήνας τους από πέτρα. Στο εσωτερικό τους διακρίνονται δαχτυλίδια σαν αυτά που υπάρχουν στους κορμούς των δέντρων. Η δημιουργία τους είναι αποτέλεσμα σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή και χρονολογείται 6 εκατομμύρια χρόνια πριν. 

Υπάρχουν πολλές θεωρίες, φανταστικές και επιστημονικές, που επεξηγούν την προέλευση και την παράξενη συμπεριφορά των trovants. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από το κέλυφος, υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και όταν η επιφάνεια έρχεται σε επαφή με το νερό τα άλατα αυτά εξαπλώνονται και κάνουν την άμμο να επεκταθεί, προκαλώντας έτσι την αύξηση του μεγέθους των βράχων.

Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί ακόμα κάποια σίγουρη θεωρία για τους βράχους trovants. Παρ' όλα αυτά, η περιοχή αποτελεί σπουδαίο τουριστικό αξιοθέατο της Ρουμανίας, ενώ το 2004 εγκαινιάστηκε το μουσείο “Muzeul Trovantilator” (Trovants Museum National Reserve) και από τότε η περιοχή προστατεύεται από την UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Αφήστε το σχόλιο σου εδώ!