Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Η λίμνη σε απόσταση μόλις 30 χλμ. από την Ομόνοια που δημιουργήθηκε... κατά λάθος!

Μόλις μισή ώρα από το κέντρο της Αθήνας, σε απόσταση 30 χλμ., στην ανατολική πλευρά της Πάρνηθας, μέσα στο πανέμορφο δάσος της, τις βελανιδιές και τα πλατάνια, βρίσκεται ένα μοναδικό τοπίο που δεν θυμίζει σε τίποτα το κέντρο της Αθήνας. 

Ο λόγος για την λίμνη Μπελέτσι - γνωστή και ως λίμνη Κιθάρα, λόγω του σχήματός της - η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο παλιό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και στα νοτιοδυτικά της ομώνυμης κορυφής. Έχει βάθος 9 μέτρα και επιφάνεια πάνω από 7.000 τετραγωνικά μέτρα. Η λίμνη σχηματίστηκε από… κατασκευαστικό λάθος, όταν γινόταν η ρυμοτόμησή της Ιπποκράτειας Πολιτείας το 1973, όπου έκλεισαν με αναχώματα την κοίτη κάποιου ρέματος. Η τεχνητή αυτή λίμνη συγκράτησε αφενός τα νερά της πηγής που βρίσκεται βόρεια, αφετέρου τα όμβρια ύδατα από τον υπερκείμενο λόφο με αποτέλεσμα το σχηματισμό της λίμνης. 

Αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής καθώς απαντώνται πολλά αποδημητικά πουλιά, πάπιες, κύκνοι, νεροχελώνες καθώς και ψάρια, κυρίως κυπρίνοι και χέλια. Η περιοχή, σήμερα, είναι διαμορφωμένη με παιδικές χαρές, για να απασχολούνται οι μικρότεροι και παγκάκια, ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν το τοπίο. Χτισμένο σε ένα ξέφωτο του οροπεδίου Αγίας Τριάδας-Κατσιμιδίου, βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, όπου μπορεί να απολαύσει κανείς την υπέροχη θέα προς το Λεκανοπέδιο. Επίσης για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχουν πολλά μονοπάτια που προσφέρονται για πεζοπορία και ποδηλασία.

Η πρόσβαση στη λίμνη γίνεται μέσω της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας. Στην έξοδο προς Βαρυμπόμπη ακολουθείτε την κατεύθυνση προς τη λεωφόρο Δεκελείας που οδηγεί στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Φτάνοντας στην οδό Αγίας Τριάδας, στρίβοντας αριστερά και ακολουθώντας την οδό Κίρκης, οδηγείται κανείς κατευθείαν στη λίμνη.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Αφήστε το σχόλιο σου εδώ ή μοιράσου το στο facebook και το twitter!