Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

Μία πόλη χτισμένη πάνω σε πλατφόρμες πετρελαίου @ Picture Of The Week

Στην Κασπία Θάλασσα, εκατό χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, βρίσκεται ένας από τους πιο απίστευτους οικισμούς στον κόσμο. Μια πλήρως λειτουργική πόλη 3.000 κατοίκων που ζουν πάνω σε εξέδρες άντλησης πετρελαίου και τεχνητά νησιά που συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες. Η πόλη ονομάζεται Neft Daslari, επίσης γνωστή και ως Rocks Oil και βρίσκεται μέσα στην μεγαλύτερη λίμνη του κόσμου σε μια απίστευτη απόσταση 55 χιλιομέτρων από την ακτή της λίμνης.

Το Αζερμπαϊτζάν φημίζεται για τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του από την αρχαιότητα. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Σοβιετικοί μηχανικοί βρήκαν πετρέλαιο υψηλής ποιότητας σε βάθος 1.100 μέτρων κάτω από το βυθό της θάλασσας. Λίγο αργότερα, η πρώτη υπεράκτια πλατφόρμα πετρελαίου στον κόσμο ήταν γεγονός. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η πόλη Neft Daslari, φτάνοντας να χτιστούν περίπου 2.000 πλατφόρμες γεώτρησης σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, ενωμένες μεταξύ τους με ένα δίκτυο σηράγγων μήκους πάνω από 300 χιλιόμετρα. Πάνω από αυτές τις πλατφόρμες, έζησαν περίπου 5.000 εργαζόμενοι. Διέθεταν εργοστάσιο ποτών, γήπεδο ποδοσφαίρου, βιβλιοθήκη, φούρνο, πλυντήριο, κινηματογράφο 300 θέσεων, λουτρά, λαχανόκηπο και ακόμη και ένα δεντρόφυτο πάρκο.

Η παρακμή της Neft Daslari ξεκίνησε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων πετρελαίου αλλού. Το εργατικό δυναμικό μειώθηκε και πολλές εξέδρες άντλησης πετρελαίου εγκαταλείφθηκαν. Λόγω της παραμέλησης και της έλλειψης συντήρησης πολλές από τις πλατφόρμες κατέρρευσαν στη θάλασσα και άλλες είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Από τα 300 χιλιόμετρα του οδικού δικτύου, μόλις 45 χιλιόμετρα παραμένουν χρησιμοποιήσιμα και ακόμη και αυτά είναι σε κακή κατάσταση. Για την κυβέρνηση, ωστόσο, ο τόπος εξακολουθεί να είναι ένα υπερήφανο, επτασφράγιστο μυστικό. Είναι ακόμα πολύ δύσκολο για τους ξένους να αποκτήσουν πρόσβαση στην πόλη. Δεν μπορείτε καν να κάνετε ζουμ σε αυτό στους Χάρτες της Google.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Αφήστε το σχόλιο σου εδώ ή μοιράσου το στο facebook και το twitter!