Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Οι ηφαιστειακοί αμπελώνες του Lanzarote @ Picture Of The Week

Όταν έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα έκανε την εμφάνιση της στα Κανάρια νησιά περίπου 125 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αφρικής και 1.000 χλμ από την Ιβηρική Χερσόνησο, πριν από περίπου 15 εκατομμύρια χρόνια, σχηματίστηκε το ισπανικό νησί Lanzarote.

Οι τελευταίες μεγάλες εκρήξεις ξεκίνησαν το 1730 και κράτησαν έξι ολόκληρα χρόνια αναγκάζοντας πολλούς από τους κατοίκους του νησιού να μεταναστεύσουν στην Κούβα και την Αμερική. Ολόκληρο το νησί αποτελείται από ηφαιστειακά πετρώματα και άμμο. Δεν υπάρχει πλούσια βλάστηση, μόνο στερεοποιημένη λάβα και απέραντες πεδιάδες με μαύρο χώμα. Ο καιρός είναι ζεστός και ξηρός όλο το χρόνο, και η βροχή είναι σπάνια. Τίποτα δεν φυτρώνει εδώ.

Ωστόσο, στην περιοχή La Geria του νησιού, οι αγρότες βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο για να αυξηθεί η παραγωγή των σταφυλιών τους.

Κάθε ενιαίο αμπέλι φυτεύεται στη βάση μιας βαθιάς τάφρου περίπου ενός μέτρου και περιβάλλεται από ημικυκλικούς πέτρινους τοίχους που ονομάζονται Zocos. Οι πέτρες αυτές είναι λιθάρια, κομμάτια που έπεσαν από τον αέρα κατά τη διάρκεια των ηφαιστειακών εκρήξεων. Ο λάκκος εξυπηρετεί δύο σκοπούς. Πρώτον, το βάθος της προστατεύει τα φυτά από τους ισχυρούς ανέμους και δεύτερον το ηφαιστειογενές έδαφος διατηρεί την υγρασία απίστευτα καλά, παίρνοντας την υγρασία από τα περιστασιακά σύννεφα που περνούν πάνω, έτσι ώστε ακόμη και χωρίς βροχή, το φυτό να δέχεται αρκετό νερό για την ανάπτυξή του .Οι αμπελόλακκοι είναι διάσπαρτοι σε μεγάλες περιοχές της κεντρικής Lanzarote και ονομάζονται La Geria. Κοιτώντας από μακριά , ολόκληρη η περιοχή μοιάζει σαν να έχει πληγεί από χιλιάδες μετεωρίτες. Οι εικόνες αυτές δημιουργούν ένα πραγματικά μοναδικό τοπίο που είναι τόσο σουρεαλιστικό και όμορφο. 

Το Lanzarote έχει πλέον σχεδόν 2.000 εκτάρια ενεργών αμπελώνων που παράγουν κατά μέσο όρο 2 εκατομμύρια λίτρα κρασιού ετησίως. Για ένα νησί που είναι μόλις 862 τετραγωνικά χιλιόμετρα αυτά τα μεγέθη είναι τρομερά συγκρίνοντας τα με το διαθέσιμο χώρο γης. 

Οι αμπελώνες του Lanzarote αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πώς σου φάνηκε η ανάρτηση μου; Αφήστε το σχόλιο σου εδώ!